Caramida este unul dintre cele mai vechi si rezistente materiale de constructie. Rezistente in timp si inca la moda, dupa atatea secole de folosinta. Pentru ca un produs sa ramana in top atata timp, trebuie sa aiba ceva puncte forte.
Caramida in aparenta un material “sarac”, lipsit de noblete, a fost utilizat in trecut in lipsa pietrei sau a lemnului. Cu alte cuvinte, din motive economice, s-a raspandit in tot soiul de arhitecturi, majore sau minore, fara a da nastere insa unui conformism al constructiilor. Dimpotriva, fiindca este un material usor de folosit, a usurat munca mintilor creative ale arhitectilor: prin disciplina si o profunda stapanire a modalitatii de asezare a unitatilor din lut ars s-a ajuns la ridicarea unor opere arhitecturale unice, rezistente, perfect incadrate in peisaj. Odata ce s-au descoperit posibilitatile practic nelimitate pe care le ofera caramida in constructii, n-au mai existat oprelisti pe plan estetic. Vopsita, durificata, acoperita cu fresca sau mozaic uri, placata cu marmura, caramida si-a dobandit nobletea si respectul cuvenit.
Adevarat, dupa aparitia unor noi directii in constructii si arhitectura, caramida pare sa se fi demodat. Procesul oarecum complicat, prin care lutul capata rezistenta, s-ar putea sa aiba si el rolul lui in aceasta demodare. La peste 450 grade Celsius, argila sufera o transformare ireversibila, devenind ceramica. Se crede ca oamenii au descoperit acest fenomen in mod intamplator si nu au intarziat sa-l foloseasca. La inceput, inainte sa utilizeze argila arsa in constructii, mesterii au folosit argila cruda. Insa arderea ii confera rezistenta materiei cleioase. Iar edificiile ridicate din bucati de argila arsa s-au dovedit a fi la inaltimea ambitiilor de perenitate si obsesiei eternitatii care au guvernat mintile marilor conducatori ai Mesopotamiei si Romei antice. Unele dintre ele inca le mai avem.
In prezent, caramida e in plina renastere. E semn al prosperitatii, al calitatii, sigurantei si durabilitatii. Cateodata ea este element de discriminare in domeniul imobiliarelor: “Cautam apartament de caramida – fara rigips, prefabricate ” sau motiv de mandrie, in cazul mostenirilor: “A lasat casa buna, de caramida…”. Si, daca mai era nevoie sa spunem, caramida va fi materialul din care se va construi casa pe care o vom lasa noi mostenire.
Jacob sau Iacob Muschong (1868, Kikinda – 13 decembrie 1923, Lugoj) a fost un mare industrias roman care a facut avere producand caramida.
S-a nascut la Kikinda (sau Chichinda), o localitate din Banatul Sarbesc, dintr-o familie cu traditie in productia de caramida. Bunicii si străbunicii lui Muschong făceau cărămidă manual, în ateliere la marginea Lugojului. La varsta de 20 de ani, se căsătoreşte cu Margareta Bohn, fata unui renumit industriaş german, specializat în producerea de ţigle şi cărămizi, care a construit fabrica de cărămizi de la Jimbolia, de la Carpinis si avea mai multe fabrici in Europa. La 20 de ani, Muschong si sotia sa infiinteaza firma “M. Bohn & Comp.” care construieste la 1888 o fabrica de caramizi la Lugoj. Dupa caţiva ani construieste aici o noua fabrica iar mai apoi cumpara si fabricile concurentilor sai. In 1908 firma isi schimba numele în “J.Muschong & Comp.” Caramida si tigla produse de Muschong erau de mare calitate si erau vandute in tot Imperiul Austro-Ungar, iar mai apoi si in Romania Mare. Muschong a construit mai multe fabrici in Banat dar si una la marginea Budapestei. Numele său s-a legat şi de soarta Bailor Buzias, pe care le-a cumparat si unde a amenajat statiunea cu acelasi nume.
Autoritatile romane au inceput persecutarea lui Jacob Muschong, considerand ca se opune dezvoltarii capitalului romanesc. Este sicanat si persecutat printr-o ampla campanie de denigrare prin presa. Au urmat controale ale autoritatilor financiare care au descoperit presupuse nereguli contabile in declaratiile de venit, considerand sumele investite de Muschong ca profit si obligandu-l sa plateasca impozit pe ele. La scurt timp, Muschong se stinge din viata in urma unui infarct, pe 13 decembrie 1923, la resedinta sa din Lugoj.
In continuare vom prezenta cateva modele de zidarie decorativa care va pot ajuta in decorarea fatadelor cat si a zidurilor interioare. Aceste modele se pot realiza si cu caramida aparenta (facem aceasta precizare pentru ca in continuare vom prezenta modelele de zidarie folosind caramizi pline).
Caramida este primul element de constructie standardizat din istoria omenirii. La inceputul istoriei sale caramida avea dimensiunile in proportia 4:2:1, proportie considerata optima pentru constructii. In ultimul secol a inceput sa se foloseasca tot mai mult pentru zidaria cu rol decorativ caramida cu dimensiunile in proportia 6:3:2. (NF – normal format 240x115x71 mm Lungime(L) x latime(l) x inaltime(h)).
Pentru a putea realiza o zidarie decorativa ordonata caramizile respecta urmatoarele reguli:
1. Lungimea = 2 x latimea + 1 rost
2. Lungimea = 3 x inaltimea + 2 rosturi
In continuare vom folosi urmatorii termeni:
- ‘baza’ este fata caramizii cu dimensiunile Lxl
- ‘latura lunga’ este fata caramizii cu dimensiunile Lxh
- ‘latura scurta’ este fata caramizii cu dimensiunile lxh
1.Model clasic (Stretcher Bond/ Running Bond)
La acest model se vad doar laturile lungi ale caramizilor. Intre randuri exista rosturi de mortar, iar rostul vertical dintre doua caramizi este plasat exact la mijlocul caramizii din randul anterior. Acest model este foarte des folosit chiar daca nu asigura o structura puternica si nici un aspect estetic deosebit.
2. Model clasic decalat (Raking Stretcher Bond)
Acest model este similar cu cel clasic doar ca rostul vertical este pozitionat mai aproape de una din extremele caramizii din stratul inferior (de obicei la o treime sau o patrime din lungimea caramizii).
3. Modelul flamand (Flemish Bond)
Pe fiecare rand sunt dispuse alternativ laturi lungi si laturi scurte. Fiecare latura scurta este centrata pe latura lunga din randul inferior. Este un model ce asigura o structura foarte stabila..
4. Modelul calugarului (Monk Bond)
Este o varianta a modelului flamand avand doua laturi lungi intre laturile scurte, iar laturila scurte sunt centrate pe rostul dintre doua laturi lungi din randul inferior.
5. Modelul lung flamand (Flemish Stretcher Bond)
Este asemanator cu cel clasic doar ca la fiecare “n” randuri se executa un rand de model flamand (model in care caramizile sunt dispuse alternativ cu latura lunga si apoi cu latura scurta).
6. Model Mixt (Mixed Garden Bond)
Este similar cu modelul lung flamand, dar randurile sunt pozitionate in asa fel incat laturile scurte de pe doua randuri consecutive sa nu fie una deasupra celeilalte.
7. Modelul american (Common Bond /American Bond/English Garden Wall)
Este asemenator cu modelul clasic doar ca la fiecare “n” randuri avem un rand de laturi scurte. Laturile scurte din randuri diferrite sunt asezate una deasupra celeilalte.
8. Modelul clasic ½ (Header Bond)
Este identic cu modelul clasic doar ca toate caramizile sunt asezate cu latura scurta.
9. Modelul stiva (Stack Bond)
La acest model avem doar laturile lungi dispuse una deasupra celeilalte, rosturile orizontale si verticale formand o retea ordonata. Este un model foarte slab ca stabilitate si de aceea se foloseste doar pentru decoratiuni.
10. Modelul flamand pentru gradina (Flemish Garden Wall Bond)
Este o varianta a modelului flamand cu trei laturi lungi intre doua scurte. Latura scurta este centrata pe latura lunga din randul inferior pozitionata intre cele doua laturi lungi.
11. Modelul englezesc (English Bond)
La acest model alterneaza randurile de laturi lungi cu cele de laturi scurte. Rosturile verticale dintre laturile lungi sunt centrate pe laturile scurte din randul inferior. Latura lunga este asezata exact deasupra laturii lungi din randul inferior de laturi lungi. Acelasi lucru e valabil si pentru laturile scurte.
12. Modelul englezesc incrucisat (English Cross Bond)
Este asemanator cu cel englezesc doar ca latura lunga este centrata pe rostul vertical dintre doua laturi lungi din randul inferior de laturi lungi.
13. Modelul englezesc dublu incrucisat (Double English Cross Bond)
Este un model asemanator cu modelul englezesc incrucisat dar sunt doua randuri de laturi lungi care alterneaza cu doua randuri de laruri scurte. Laturile lungi sunt centrate pe laturile scurte din randul invecinat. In acelasi timp latura lunga este deplasata cu o patrime fata de latura lunga din randul invecinat de laturi lungi si latura scurta este deplasata cu o jumatate fata de latura scurta din randul invecinat de laturi scurte.
Beton celular autoclavizat care este un material pentru constructii cu o structura poroasa, obtinut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apa si generator de gaze. BCA-ul este supus unui tratament termic în autoclava la presiune si temperatura ridicata. Este caracterizat prin greutate volumetrica mica, rezistenta mecanica foarte buna la compresiune, întindere si înconvoiere, capacitati izolante termice si fonice de exceptie.
BCA-ul de zidarie se utilizeaza la realizarea de pereti portanti ai cladirilor cu numar redus de niveluri (P…P+2) precum si pereti exteriori neportanti pentru constructii civile si industriale inalte. BCA-ul de zidarie GBN 25 se utilizeaza numai la peretii interiori si exteriori neportanti ai cladirilor cu structura de rezistenta din beton armat.
Nu se foloseste la: pereti portanti , fundatii, pereti subterani, socluri sub nivelul stratului orizontal de hidroizolatie, canale, cosuri de fum, in medii cu agenti chimici agresivi.
BCA-ul de zidarie GBN 35 se utilizeaza la realizarea de pereti exteriori si interiori portanti si neportanti ai cladirilor de locuit si social culturale cu numar redus de niveluri – P, P+1E, pana la P+2E – si deschideri intre peretii portanti de 1-6 m, la realizarea de pereti exteriori si interiori neportanti pentru constructii multietajate cu structura in cadre din beton armat, la realizarea de pereti antifoc si pereti rezistenti la foc, precum si la realizarea peretilor cu o umiditate a aerului de maxim 60% si medii neagresive sau agresivitate chimica scazuta.
BCA-ul de izolatie se utilizeaza la lucrari de izolatie termica si fonica a panourilor din beton si la izolatia planseelor folosite la terasele blocurilor.
Elementele din beton celular autoclavizat pot fi folosite în toate zonele climatice ale tarii.
Zidurile construite cu BCA asigura singure termoizolatia necesara, nemaifiind nevoie de materiale suplimentare se executa rapid zidaria; dimensiunile unei bucati de BCA echivaleaza cu 10 caramizi standard BCA-ul este material productiv, fiind masiv dar usor poate fi pus in opera cu consum redus de manopera si mortar fiind un material complet mineral este ignifug. Limitele de rezistenta la foc a elementelor din BCA sunt in conformitate cu prevederile STAS 7771/1981 BCA-ul este un material ecologic, nu este toxic, nu polueaza mediul inconjurator. Produsele din BCA au caracteristici fono-absorbante deosebite; asigura o izolatie fonica mai buna comparativ cu alte materiale pentru constructii.
BCA-ul permite realizarea de finisaje variate produsele din BCA au absorbtie redusa de apa si prezinta o rezistenta ridicata la cicluri succesive înghet-dezghet operatii ulterioare ca taierea, gaurirea, frezare, realizarea instalatiilor îngropate în zid, se realizeaza cu usurinta si ieftin, fara ca blocul sa fie spart avand coeficient de conductivitate termica mic, pierderea de caldura din interiorul cladirilor executate din BCA, catre exterior este redusa fiind material executat cu diferite clase de rezistenta se poate folosi combinatia optima dintre capacitatea de termoizolatie, rezistenta la compresiune si grosimea zidurilor cladirile din BCA asigura un climat placut si maximum de confort prin eliminarea riscului aparitiei condensului – sunt racoroase vara si calduroase iarna dimensiunile variate faciliteaza simplificarea proiectarii – se realizeaza toate tipurile de zidarie material cu capacitate termoizolanta buna chiar in cazul unor pereti subtiri, ignifug si izolant fonic, conduce la reducerea costului final al lucrarii prezinta siguranta la manipulare si transport, datorita livrarii pachetizat, paletizat si infoliat in folie termocontractibila.
BCA-ul de izolatie se utilizeaza la izolarea peretilor exteriori de beton armat, la izolarea planseelor si a acoperisurilor.
Folosirea placilor de termoizolatie nu este permisa acolo unde ele ar fi expuse actiunii directe a umiditatii, la elementele a caror alcatuire permite acumularea umiditatii datorita condensului, la temperaturi ridicate sau in medii chimic agresive.
BCU (betonul celular usor) este un material de constructii poros, foarte usor, cu o izolatie termica deosebit de buna, similar BCA-ului. Se obtine prin amestecarea in betoniera a unui mortar (format din nisip, ciment si apa) cu o cantitate de spuma ionizata. Rezultatul este un beton celular fluid (spumo-beton fluid) care se toarna in forme, iar dupa cca 12-24 de ore, prin decofrare se obtin caramizile (blocurile de zidarie) necesare constructiei.
BCU se utilizeaza la realizarea peretilor exteriori si interiori neportanti, pentru orice tip de constructii civile sau industriale. Peretii pot fi realizati prin turnare directa in cofraj (monolit) sau din caramizi (blocuri de zidarie). BCU este ecologic, este mai bun izolator termic decat BCA, nu are influente negative asupra mediului, nu este radioactiv, nu prezinta combustivitate.
TEHNOLOGIA DE FABRICATIE A BCU
Peretii monolit pot fi usor armati, obtinandu-se astfel o structura combinata, mai rezistenta in cazul unui seism. Inaintea turnarii peretilor monolit, in interiorul cofrajului se pot monta elemente din polistiren expandat, pentru realizarea golurilor de usi sau ferestre. De asemenea, inaintea turnarii se pot poza traseele electrice si sanitare, eliminandu-se astfel manopera ulterioara necesara realizarii acestora. Prin turnarea directa a peretilor monolit se obtine o constructie foarte rezistenta, perfect izolata termic, cu costuri mai mici cu circa 40-50% decat cele necesare in cazul unei tehnologii clasice (zidarie cu mortar). Materialul se intareste in conditii naturale (fara tratament termic-autoclavizare). In cazul blocurilor de BCU, punerea in opera (zidirea) se va face dupa cca 7 zile de la decofrare. Perioada de maturare a BCU (ca la orice beton) este de 28 de zile de la preparare.
ASPECTE TEHNICO-ECONOMICE
In afara avantajului major al pretului mic de productie, care-l face extrem de competitiv fata de BCA, exista alte cateva caracteristici tehnice, care fac din BCU un material de constructii foarte cerut pe piata:
- coeficientul de conductivitate termica este mai mic decat la BCA (gradul de izolare termica a unei cladiri din BCU este mai mare decat la orice alt material de zidarie).
- absorbtia de apa este foarte mica.
- tencuire rapida si ferma (amorsa de la BCA nu mai este necesara deoarece cimentul din mortarul de tencuiala adera perfect la cimentul din caramida de BCU),
- lipsa oricarei substante considerate radioactiva sau nociva fata de mediu,
- greutate mica a zidariei, etc.
Datorita fluiditatii mari la turnare se pot obtine elemente de zidarie cu forme diverse, atat nut-feder cat si LEGO, acestea eliminand mortarul de zidarie, considerat punte de transfer termic intre interiorul si exteriorul cladirii. De asemenea, se pot fabrica elemente armate pentru garduri, cu decoratiuni diverse, elemente pentru gratarele de gradina, pavele pentru trafic usor, elemente de drenare a apei, diverse alte elemente decorative, etc.
Avantajele BCU (Beton Celular Usor)
- este mai ieftin cu 40-50% decat BCA
- zidurile construite cu BCU asigura singure termoizolatia necesara, nemaifiind nevoie de materiale suplimentare
- zidaria se executa rapid, dimensiunile unei bucati de BCU echivaland cu 10 caramizi standard
- BCU-ul este un material productiv; fiind masiv si usor, el poate fi pus in opera cu consum redus de manopera si mortar
- BCU-ul este un material ecologic, nu este toxic si nu polueaza mediul inconjurator
- produsele din BCU au caracteristici fono-absorbante deosebite; ele asigura o izolatie fonica mult mai buna comparativ cu alte materiale de constructii
- BCU-ul permite realizarea de finisaje variate
- produsele din BCU au absorbtie redusa de apa si prezinta o rezistenta ridicata la cicluri succesive inghet-dezghet
- operatiile ulterioare de taiere, gaurire, frezare pentru realizarea instalatiilor ingropate in zid, se realizeaza cu usurinta si costuri minime, fara ca blocul sa fie spart
- avand coeficient de conductivitate termica mic (mai mic decat la BCA), pierderile de caldura, in cazul cladirilor executate din BCU, sunt reduse
- cladirile din BCU asigura un climat placut si maximum de confort prin eliminarea riscului aparitiei condensului – sunt racoroase vara si calduroase iarna
- formele si dimensiunile variate ale blocurilor de BCU faciliteaza simplificarea proiectarii
- materialul are o capacitate termoizolanta buna, chiar in cazul unor pereti subtiri; este ignifug si izolant fonic, conducand astfel la reducerea costului final al lucrarii.
Dezavantaje
- deoarece elementele confectionate din BCU au o duritate mai redusa, acest material (ca si BCA-ul) nu poate fi utilizat pentru construirea peretilor portanti. In acest caz, se va realiza o structura de rezistenta din beton, care va sustine peretii si eventual nivelurile superioare ale constructiei.
Aplicatii
- BCU-ul este foarte potrivit pentru realizarea unor constructii de mici dimensiuni (pentru care nu este nevoie de structura de rezistenta), precum: garaje, magazii, chioscuri etc.
- se pot realiza de asemenea mansarde sau suprainaltari peste care nu apasa o sarcina grea, fara a mai fi nevoie de structura de rezistenta.
- o aplicatie deosebita este cea a turnarii sapelor autonivelante de termoizolatie, atat pe terasele exterioare cat si intre nivelele unei cladiri. Aceste sape pot fi apoi hidroizolate (in cazul teraselor exterioare) sau pot constitui suportul ideal pentru parchet, gresie, mozaic, etc.
Avantajele caramizilor din sticla
1. Caramizile de sticla au proprietati foarte bune de transmisie a luminii.
2. Acestea se pot folosi pentru a construi ferestre fixe, pereti drepti sau cu diverse raze de curbura.
3. Caramizile de sticla detin bune proprietati termice datorate golului din caramida umplut cu aer la o presiune mica.
4. Constructiile realizate din caramida de sticla confera un inalt grad de siguranta datorita sistemului de armaturi folosite.
5. Aspect estetic special al peretilor este usor realizabil multumita gamei foarte mari de culori si modele.
6. Peretii din caramida de sticla au o rezistenta foarte buna la foc.
Caramizile de sticla, dupa multi ani, au ajuns sa inlocuiasca chiar si caramizile de zidarie atunci cand e vorba de designul interior sau exterior al unei incaperi. Traim intr-o lume in care imaginile sunt foarte importante si multi oameni isi doresc ceva iesit din comun chiar si acasa. Unii isi decoreaza incaperile cu flori exotice, vopsele neobisnuite sau orice altceva, dar atii prefera ceva de durata cum ar fi caramizile de sticla.
Caramizile de sticla sunt disponibile acum intr-o varietate mare de modele, texturi si culori:
- caramizi din stcla clare, colorate in masa, colorate prin injectie
- caramizi de sticla transparente, satinate, matuite, cu modele diverse
- caramizi de sticla cu dimensiuni 19×19, 24×24 si grosimi de 8 sau 10 cm
- caramizi de sticla colorate: albastru, albastru marin, turcoaz, verde, galben, mov, lila, ametist etc.
- caramizi de sticla cu textura tip bule, valuri, caroiaj etc
Marea varietate de caramizi de sticla permite realizarea oricarui model de design interior chiar si pentru cei mai pretentiosi beneficiari.
Pentru a gasi modelul care sa fie potrivit pentru ceea ce doriti dumneavoastra trebuie sa apelati la una din firmele importatoare sau distribuitoare de caramizi de sticla.
Folosirea caramizilor de sticla in amenajari are mai multe avantaje.
Caramizile de sticla sunt foarte rezistente pentru ca la fabricarea lor se foloseste sticla industriala care este pregatita sa reziste la presiuni mari. Datorita acestei rezistente mari caramizile din sticla sunt ideale pentru peretii interiori ai cladirilor si uneori chiar si pentru cei exteriori.
Caramizile de sticla sunt frumoase. In unele orase europene sunt folosite pentru zidirea peretilor exteriori ai cladirilor in totalitate, dand astfel un aspect exotic si in acelasi timp futurist mai ales daca sursele de lumina sunt pozitionate bine in interiorul cladirii. In acelasi timp caramizile din sticla permit iluminarea naturala a cladirilor fara a periclita securitatea acestora. De aceea sunt preferate in realizarea cladirilor de birouri.
Cand abordam subiectul economisirii energiei caramizile de sticla prezinta de asemenea avantaje deoarece in cazul zidurilor din caramizi de sticla, mai ales in timpul zilei, e nevoie doar de putina lumina artificiala pentru ca lumina naturala poate patrunde in incaperi. Asta inseamna ca in timp cladirile de birouri reusesc sa economiseasca energie. E foarte greu sa realizezi aceste economii atunci cand sursele de lumina functioneaza 24 de ore / 7 zile pe saptamana (in cazul caldirilor de birouri cu pereti din caramida clasica).
Totdeauna cand doriti un nou tip de amenajare nu ezitati sa luati in considerare folosirea caramiziloe din sticla.
Sfaturi practice
Caramida din sticla poate fi folosita la numeroase proiecte. Te intrebi cum se construieste o sera. S-a folosit caramida din sticla la executia unei sere. Instalarea caramizilor de sticla cu distantieri din plastic este mai usor ca niciodata, conectandu-se astfel fiecare caramida una de alta. Este important ca randul de caramida din sticla sa fie uniform.
Daca crezi ca pentru asezarea caramizilor si blocurilor de beton este nevoie de indemanare, nu ai idee cat talent trebuie sa ai pentru a executa lucrari din caramizi de sticla cu mortar.
Caramizile au o caracteristica invizibila (ascunsa) care, de fapt, ajuta zidarii sa le puna in lucrare. Este denumita suctiune (absorb lichidul). Natura poroasa a caramizii si a blocurilor este in asa fel incat atunci cand zidaria vine in contact cu materialul umed (mortarul) o parte din apa este absorbita instantaneu de caramida sau bloc. Este asemenea modului in care prosoapele de hartie absorb lichidul varsat. Aceasta suctiune permite mortarului sa se intareasca rapid astfel incat tu sa poti continua rand dupa rand fara ca sa stanjenesti lucrul in acea zona.
Caramizile de sticla nu au aceasta proprietate de a absoarbe lichidul. Amestecul de mortar trebuie sa fie cu o compozitie perfecta – nici prea uscat nici prea umed. Poti, de obicei, sa asterni numai cateva randuri si apoi trebuie sa te opresti, astfel incat greutatea acumulata sa nu scoata mortarul afara (prin presare) din primele randuri executate.
Poti sa dobandesti indemanarea unui zidar calificat, dar cred ca o metoda mai buna este sa asezi caramizile de sticla in modul descris in cele ce urmeaza.
Caramida de sticla este aceeasi care a fost folosita de ani de zile, dar producatorii au inventat distantieri din plastic care creeaza spatiu orizontal si vertical perfect pentru caramizi. In loc sa folosesti mortar traditional pentru a lega blocurile unele de altele, folosesti silicon. Este mult mai usor sa le asamblezi astfel. Aceasta tehnologie este simpla, eficace si rezultatul final este uimitor.
Odata ce toate blocurile de sticla sunt la locul lor si siliconul s-a mai intarit, vei rostui spatiile dintre blocuri cu un material asemanator mortarului. Este aproape identic cu materialul folosit la pardoselile din gresie. Datorita suprafetei netede a caramizilor de sticla este foarte usor sa indepartezi materialul de rostuit in exces. Odata ce materialul de rostuit se intareste poti finisa suprafata cu un burete umed. Este recomandat, de asemenea, sa cureti suprafata cu un prosop din bumbac ca sa fie cat mai stralucitoare (limpede, curata).
Pentru colturi in unghi de 45 grade sunt caramizi de sticla speciale.
Poti crea astfel multe alte proiecte micute bazate pe aceasta tehnologie: loc de joaca, cusca pentru caini, etc. Caramizile din sticla, siliconul si materialele de rostuit sunt suta la suta impermeabile. In zonele mai friguroase, unde soarele nu are asa putere, sticla ar trebui sa permita razelor de soare sa incalzeasca in interior. Se poate folosi si un acoperis usor pentru protectia impotriva incalzirii excesive.
Primul rand de caramizi trebuie realizat perfect si sa fie uniform si nivelat. Se poate folosi sub acesta si rigle din lemn sau alt material rezistent pentru a crea o baza uniforma orizontala.