Fasonare si montaj fier

Armaturile pentru betonul armat pot fi :

a) otel beton cu profil neted ,cu diametre intre Ø6 si Ø50 mm, se livreaza in bare la lungimi standard de 12 m, iar otelul cu diametre intre Ø6 si Ø16 mm poate fi livrat si sub forma de colaci;

b) otel beton cu profil periodic ( PC ) ce asigura o buna aderenta la beton, cu diametre intre Ø6 siØ40 mm se livreaza in bare la lungimi standard de 12 m , iar otelul cu diametre intre Ø6 siØ16 mm poate fi livrat si sub forma de colaci ;

c) otel profilat – profile I ,U, cornier, etc. , pentru armatura rigida ;

d) sarma trefilata din otel , cu diametre intre Ø0,2 si Ø5mm , pentru elemente de beton precomprimat.

 

Fasonarea armaturilor

Fasonarea armaturii cuprinde urmatoarele operatii principale ,

Indreptarea

Operatia are drept scop transformarea sarmei din colaci in bare debitate la lungimi stabilite prin proiect , in conditiile mentinerii calitatii otelului , prin procese care deformeaza materialul , prin intindere sau incovoiere , ducandu-l dincolo de punctul de curgere. Colacii trebuie sa fie compacti , cu desfasurare tangentiala antiorara ordonata , continua si fara torsiuni axiale ale firului .

Operatia se poate face asezand colacii pe tamburi , armatura fiind indreptata prin intindere , cu ajutorul unui troliu , alungirea maxima nu va depasi 1 mm/m , dar productivitatea este foarte scazuta in acest caz .

Un alt procedeu de indreptare a otelului consta in deformarea continua a acestuia , prin aplicarea unor forte , datorate trecerii barei de otel printr-o serie de perechi de role dispuse decalat , in plan orizontal , vertical sau doar intr-un singur plan , masina avand un dispozitiv de apucare si tragere a barei de armatura , precum si un dispozitiv de taiere la lungimea dorita , conform proiect .

 

. Taierea

Taierea armaturilor la dimensiunile stabilite prin proiect se poate face manual pe santier , cu ajutorul unei stante manuale , dupa principiul foarfecelor , ce are un cutit fix prins de banc si unul mobil , prevazut cu o parghie de actionare .

Prin apasarea parghiei de actionare cutitul mobil executa o miscare de rotatie in raport cu cel fix si taie armatura cu dimensiuni de pana la Ø20 mm.

Taierea mecanizata a armaturilor , se poate face cu ajutorul unor stante mecanice, sau electrohidraulice.

Taierea se face intre doua cutite , unul fix si unul mobil , cu miscare alternativa , pentru armaturi cu diametre de pana la Ø42 mm , masina putand debita simultan doua bare de Ø 22 mm , trei bare de Ø16 mm , sau cinci bare de Ø12 .

Cu asemenea masini se pot realiza 30 de taieri/min. , cu o productivitate tehnica de pana la 5 t/ora .

Indoirea

Indoirea barelor de armatura se poate face manual pe santier , cu ajutorul unei chei speciale , bara fiind asezata intre doua dornuri , montate pe o placa fixata pe banc . Astfel se pot indoi bare pana la Ø25 mm.

Tot pentru indoirea manuala , se poate utiliza un dispozitiv montat pe bancul de lucru , format dintr-un bolt axial si o parghie ce se roteste in jurul boltului axial , prevazuta cu un bolt de indoire. Prin asezarea armaturii intre cele doua bolturi si rotirea parghiei , se realizeaza indoirea acesteia . Indoirea mecanizata se face pe o masina prevazuta cu un disc cu orificii , in care se pot introduce doua bolturi calibrate , unul axial si altul de indoire .Discul executa o miscare de rotire in ambele sensuri , actionat de o transmisie mecanica cu motor electric , comandat printr-o pedala .Se pot indoi concomitent mai multe bare , viteza fiind intre 6 si 10 indoiri/min. , pentru bare pana la Ø50 mm.

In ultimul timp pentru realizarea armaturilor , in special pentru elemente prefabricate de beton , s-au realizat centre de transformare definite ca linii automate de fasonat , gestionate de soft-uri specializate , ce au rolul de a organiza si optimiza productia , astfel incat , prin proiectarea generalizata si distributia pe consumuri specifice , sa se obtina un produs final , cu o constanta ridicata de calitate , la un cost de productie rezonabil.

Comments are closed.