Cofraje

In functie de tipul constructiei si al cofrajului folosit, lucrarile de cofrare pot reprezenta 15-30% din costurile structurii de beton.

Cofrajul este o constructie ajutatoare provizorie care serveste la obtinerea formei, dimensiunilor si pozitionarii elementelor din beton, precum si la sustinerea acestora pana cand betonul atinge un grad suficient de maturizare.

Cofrajul este compus din placa de cofraj, care defineste forma, si din structurile pe care se sprijina placa, constituind un suport pentru aceasta.

Pentru ca sistemul de cofrare sa fie unul de calitate, acesta trebuie sa satisfaca anumite cerinte. In primul rand, materialele din care se va realiza nu trebuie sa atace chimic betonul si nici sa nu fie atacate de beton. Apoi, dimensiunile interioare ale cofrajului trebuie sa corespunda cu dimensiunile structurii reale. Cu alte cuvinte, chiar daca cofrajul poate depasi in exterior cu mult marimea formei de care avem nevoie, ceea ce ne intereseaza sunt dimensiunile din interiorul acestuia, care trebuie sa corespunda cu structura pe care vrem sa o realizam.

O alta cerinta de luat in seama este rezistenta. Cofrajul trebuie sa asigure o buna rezistenta (fara a se deforma) la presiunea pe care o va exercita betonul proaspat si la solicitarile datorate procesului de lucru de pe timpul turnarii. Pe cofrajul lateral presiunea betonului proaspat are efect timp de 8-12 ore.

Totodata, este indicata realizarea cofrajului in asa fel incat sa nu lase sa se scurga particulele mai mici ale mixturii de beton (apa cu nisisp si ciment), sa fie usor de intretinut si de curatat si sa fie usor de montat si de demontat, iar materialele din care este realizat sa fie usor de procurat. Nu in ultimul rand, placa interioara trebuie sa fie neteda, pentru a nu lasa urme, goluri sau imperfectiuni in structura din beton.

Comments are closed.