DOMENII DE UTILIZARE
Sapa autonivelanta este utilizata pentru nivelarea si egalizarea sapelor de sulfat de calciu, magnezit, asfalt turnat, sapelor cu uscare rapida, suprafetelor pe baza de ciment cat si pentru nivelarea straturilor de sapa la cladiri vechi.
Sapa autonivelanta se aplica in straturi de pana la 20 mm grosime in vederea obtinerii unei suprafete perfect plane anterior acoperirii cu mocheta, pardoseala laminata, covor PVC, linoleum sau placi ceramice.
Sapa autonivelanta nu este recomandata pe suporturi din material plastic sau metal.
PREGATIREA SUPRAFETEI DE BAZA
Suprafetele trebuie sa fie uscate (maxim 2% CM umiditate la 2-3 cm adancime), curate, neinghetate, fara fisuri sau materiale antiaderente si sa indeplineasca conditia de rezistenta la compresiune si incovoiere ceruta. Se recomanda ca rezistenta la compresiunea stratului suport sa fie de minim 15 N/mm2. Petele de ceara, bitum, grasime sau uleiuri trebuie indepartate. Fisurile si crapaturile trebuie sa fie largite mecanic, curatate de praf si umplute. Reparatiile suportului se fac cu mortarul rapid. Inaintea aplicarii amorselor, suportul trebuie slefuit cu ajutorul unui monodisc cu abraziv de granulatie corespunzatoare (16;24) si aspirat cu un aspirator industrial. Operatia trebuie executata pentru indepartarea stratului slab aderent de la suprafata suportului.
Placi de beton
Pardoselile trebuie slefuite (asperizate) si aspirate, dupa care se trateaza cu amorsa penetranta (in doua straturi), folosind o pensula sau un trafalet. Turnarea sapei este posibila atunci cand amorsa este uscata. Daca se doreste realizarea unei bariere impotriva umiditatii reziduale, se recomanda amorsa epoxidica.
Sape pe baza de ciment
Dupa slefuire (asperizare) si aspirare, suprafetele absorbante, poroase, trebuie tratate cu amorsa penetranta nediluata. Turnarea sapei este posibila cand amorsa este complet uscata. In cazul suprafetelor foarte poroase si puternic absorbante, se recomanda repetarea amorsarii. Daca suportul neabsorbant este vechi, se face inainte degresarea si clatirea acestuia, dupa care se amorseaza. Turnarea pardoselii este posibila cand stratul de amorsa este complet uscat (24ore).
Sape pe baza de sulfat de calciu
Dupa slefuire (asperizare) si aspirare, suprafetele absorbante, poroase, trebuie tratate cu amorsa penetranta nediluata. Turnarea sapei este indicatala 24 de ore dupa amorsare (posibila cand amorsa este complet uscata).
Sape pe baza de magnezit
Dupa slefuire (asperizare) si aspirare, suprafetele absorbante, poroase, trebuie tratate cu amorsa epoxi nediluata. Turnarea sapei este posibila cand amorsa este complet uscata.
MOD DE APLICARE
Turnati sacul in 5-5, 5 litri de apa rece si amestecati cu ajutorul unui amestecator cu viteza mica (max. 600 rpm) pana cand obtineti o pasta omogena fara aglomerari. Dupa amestecare, lasati materialul deoparte 2-3 minute, amestecati din nou si apoi turnati-l pe suprafata amorsata in prealabil, preferabil in fasii continue cu latimea de 25-30cm. In timp ce este turnata, sapa autonivelanta se va ajuta cu o “grebla” (gletiera din otel, cu dinti fini). Excesul de sapa autonivelanta trebuie intins in locurile mai greu accesibile (ex. colturi) cu ajutorul unei gletiere dintate. Pentru a obtine o suprafata perfect neteda (fara pori), suprafata proaspata trebuie dezaerata trecand peste ea o rola cu tepi (imediat dupa turnare). In cazul lungimilor mai mari de 10 metri liniari, daca exista rosturi de dilatare ar trebui sa fie mentinute. Inainte de aplicarea adezivului pentru lipirea acoperirilor ulterioare, sapa se va slefui, aspira si se va amorsa cu amorsa de dispersie. se poate aplica si mecanizat.
RECOMANDARI
Trebuie evitata uscarea prea rapida a stratului proaspat turnat. Protejati-l impotriva expunerii directe la soare si conditii termice extreme, inghet si aer uscat. Priza este accelerata de temperaturi ridicate, fiind incetinita la temperaturi scazute. Sapa autonivelanta nu trebuie amestecata cu alte tipuri de mortar, adezivi sau rasini sintetice si ciment. In cazul in care sacul a fost desfacut, acesta trebuie inchis din nou cu grija. Resturile de sapa autonivelanta nu trebuie aruncate in sistemul de canalizare. Depozitati-l intr-un loc uscat. Aplicarea trebuie sa se faca in conditii uscate la temperatura de + 10°C pana la +30°C. Toate datele mentionate sunt obtinute la o temperatura de +23°C si umiditate relativa de 50%. In conditii diferite intarirea poate fi lenta sau accelerata.
DEPOZITARE
Sapa autonivelanta se poate pastra pana la 6 luni de la data fabricatiei, in conditii uscate si in ambalajul nedeteriorat (umiditate maxim 55% si temperatura de peste 0°C).
AMBALARE
Sapa autonivelanta este ambalata in saci de hartie de 25 kg