Montaj plafoane gips-carton

Succesiunea operaţiilor la montarea plafonului fals Rigips suspendat pe structura metalică de susţinere a plafonului

Structura de susţinere a plafonului este pe două nivele. Stratul superior este format din profile de susţinere CD, fixate de plafonul de susţinere cu ajutorul pieselor de suspendare şi a tijelor cu ochi. Profilele inferioare CD se numesc de montaj şi de ele se fixează plăcile.

1.Se marchează pe perete poziţia plafonului fals. Trebuie să ţinem seama că se marchează nivelul construcţiei, de aceea nu trebuie să uităm de grosimea placării.

2.Cu sfoara de trasare sau de ex. cu ajutorul unui profil se marchează linia de contur a plafonului.

3.Se fixează profilele UD pe conturul încăperii, aplicând pe ele, înainte de aşezare, banda de etanşare Rigips. Se fixează profilele UD în zidărie cu ajutorul diblurilor din plastic, eventual cu alte mijloace de fixare adecvate pentru tipul suportului. Distanţa dintre dibluri este maxim 800 mm. Distanţa primei piese de fixare faţă de colţul încăperii este maxim 200 mm.

4.Se dimensionează poziţia pieselor de susţinere amplasate astfel încât distanţa maximă dintre ele, pe direcţia profilelor de susţinere, să fie de maxim 900 mm, iar pe direcţia verticală să fie de maxim 1000 mm, astfel se formează „reţeaua” de piese de suspendare de 0,9 x 1 m. Distanţa dintre profilul de susţinere CD marginal faţă de perete este maxim 1 000 mm, iar distanţa dintre piesa de suspendare marginală faţă de perete pe direcţia opusă (perpendiculară) este maxim 900 mm. Se fixează tija cu ochi de plafon cu ajutorul unui diblu din oţel DN6 pentru plafon de beton, ori cu un şurub pentru lemn pentru elemente de lemn ale plafoanelor şi aceasta în partea laterală a grinzii, când şurubul pentru lemn este solicitat la forfecare. Nu este admisă folosirea diblurilor din plastic la ancorarea plafoanelor de plafoane de susţinere. În cazul altor plafoane, este necesară asigurarea ancorării pieselor de suspendare cu alte mijloace de ancorare adecvate.

5.Se introduc piesele de suspendare CD pe tijele de suspendare. Pentru introducerea tijei este necesară apăsarea uşoară a arcului piesei de suspendare.

6. Se aşează profilele de racordare UD pe profilele de susţinere CD şi apoi se închid piesele de susţinere cu arcuri în profilele CD. Profilele CD se pot regla cu ajutorul elementelor de racordare pentru profile CD. Se alternează îmbinările alăturate ale profilelor CD la interval de minim o lăţime de placă (minim 1200 mm). Aceasta este valabil şi pentru montarea inferioară a profilelor CD.

7. Se introduc profilele de montaj CD în profilele periferice UD iar cu ajutorul pieselor de racordare CD acestea se fixează de profilele de susţinere CD. Distanţa maximă dintre profilele de montaj este 500 mm.

8.Înainte de fixarea plăcilor din gips-carton se ajustează poziţia orizontală a structurii de profile CD aşezate.

9.Se fixează plăcile din gips-carton Rigips cu grosimea 12,5 mm pe profilele de montaj CD şi periferice UD cu ajutorul şuruburilor autofiletante tip 212 la 170 mm. Plăcile se orientează întotdeauna cu lungimea lor perpendicular pe profilele de montaj. Contactul muchiilor transversale ale plăcilor trebuie să fie aşezat pe profilul de montaj CD. Rosturile transversale ale plăcilor învecinate trebuie decalate cu minim un profil de montaj, ca să nu ducă la formarea rosturilor în cruce.

10.Se chituiesc capetele şuruburilor şi rosturile dintre plăcile din gipscarton.

Comments are closed.